- Beyaz Sayfa
  - Binalarda Yapılarda Tadilat
  - Bostanbükü Içmecesi
  - Ekonomik Yorum
  - Filyos Limanı
  - Hastane Mühendisliği

30 YIL ÖNCE SÖYLEDiK HALA YAPILMADI !! SEÇiM BiLDiRiMiNi GÖRMEK iÇiN TIKLAYINIZ

KARABÜK GÜZELLEŞİYOR, BELEDİYE ÇALIŞIYOR...

Karabük şehirlerarası otobüs terminalinin karşısına yapılan şelaleler görüntü kirliliğini önleyecek, hoş bir görünüm kazandıracak. Safranbolu eski belediye başkanı mustafa Eren şelale yaptırdı, bugün ne durumda, yerini bilen kaç kişi var ?

 

            Karabük eski belediye başkanı Enver Tümen'de şelale ve park yaptırdı, çok da güzel oldu. Yapılanlar her ahvalde kısa vadeli de olsa bir ihtiyacı gideriyor ve bölgesel güzellikler katıyor. Bayramlık elbiseler gibi. Şehirlerin yapılanmasında ve planlanmasında uzun vadeli hizmetlein ve ihtiyaçların karşılanması hedeflenmektedir.

 

            Safranbolu'nun Sadri ArtunçCaddesi, Ankara'nın Atatürk Bulvarı, İstanbul'un Vatan Caddesi, Konya'nın Ahmet Nalçacı caddesi gibi yapıların yapılış tarihlerindeki şartları ve bugünkü verdiği hizmetleri görmek, öğrenmek gerekmektedir.

 

            Ankara ve Konyagibi imkansızlıklar içerisinde, doğal yapısı bulunmayan bir yerde şelaleler ve benzer yapılar, parklar sunnide olsa bir güzellik ve rahatlık veriyor, gözzevkini okşuyor. Yapılanların kalıcı olması, onyıllarca hizmet verebilmesi içingeleceğin ihtiyaçlarını hayal etmek gerekmektedir. Şehir planlamalarında ve yapılanmalarda, bölgegnin doğal yapısını çok iyi tanımak, karış karış gezmek ve de görmek, yapılacakların yapılmadan önce hayal etmek gerekmektedir.

 

            Safranbolu'da Aşağı Tokatlı kanyonunu, su kemeriden başlayarak, Gümüş'e kadar, hatta Araç çayına kadar gezmek, hayaller kurmak. Bulak köyünden, bulak deresine inmek, Araççayına kadar yürümek. Karabük Başköy'den akan akarsuyun peşine düşmek, Kapullu köyünün altından, sentepe'inn yanından, Dereevlerin bitişiğinden suyu takip ederek, sağı solu inceleyerek, bakarak, görerek, hayaller kurarak Araç çayına kadar yürümek.

 

            Arıcak Köyünün üst kısımlarını gezmek, akarsuyu ve aktığı vadiyi görmek, suyu takip ederek, Filyos nehrine kadar yürümek, hayaller kurmak. Melise köyünü ve çevresini görmek ve bakmak. Keltepe Küre'ye çıkmak, karabük7e, safranbolu'ya kadar seyretmek. Soğanlı ve Eskipazar çaylarının aktığı vadileri incelemek. Neler yapabilirizi düşünmek için, bölgemizde ve ülkemizde bu güne kadar yapılanları görmek. Bölgemizde geçmiş yıllarda yapılmış, bugün bazılarının mevcut olduğu, bazılarının kanal ve temellerinin dahi yok olduğu su değirmenlerinin yerlerini öğrenmek. Bilecek ili, Bozüyük ilçesinde kurulu ve halen hizmet veren Türbin'i ve bölgesini görmek. Konya'da Kombassan Holding'in yaptığı Afra alışveriş merkezini gezmek.

 

            Ne demişler, “Çok yaşayanmı bilir, çok gezenmi ?” diye...

 

            Karabük'ü Karabük yapmak, Safranbolu'yu Safranbolu yapamk, Ülke ve Dünya genelinde tanıtabilmek için, gelinecek, görülecek, hoşvakiler geçirilebilecek, kalıcı mekanlar yapmamız gerekmektedir.

 

            Bölgemiz, ülkemizin en çok fırsatlarının bulunduğu bir yerdir. Bakmak ile görmek arasındaki farkı fark etmek, değerlendirilmeyen değerlerimizin değerlendirme planlamasının yapılması gerekmektedir. Yapılması gerekenler ve yapılacak projelendirmelerde maddi sıkıntının olmaması için bakanlıkların ve ilgili kuruluşların görev ve yetkilerine konularında belirlenmesi ile yapım maliyetlerinin çoğunluğu, yerel yönetimlerin harcamaları dışına çıkabilir. Tabiki devletimizi tanımak ve kurum ve kuruluşlarının görev ve yetkilerini bilebilmek, istek ve talepte bulunabilmek gerekmektedir.

 

            Hidro elektrik santralleri kurmak, park bahçe yapamk, şelaleler oluşturmak, yapılanları kalıcı kılmak, yapılanlardan sürekli para kazanmak gerekmektedir.

            Safranbolu'ya gelen yerli ve yabancı turistler, bir günde göreceklerini görmekte, ikinci gün sıkılarak çekip gitmektedirler. Karabük'te de yabancıların ve çevre halkının gelip göreceği ve hoşça vakit geçireceği bir yer, mekan bulunmamaktadır. Karabük ve Safranbolu'da namütenahi doğal yapı ve güzelliklein bulunması ve değerlendirilmemesi, bizleri çok üzmektedir. Yerel yöneticilerimizi, kurum ve kuruluşlarımızın konu ile ilgili etkili ve yetkililerini, bölgemizi gezmelerini, görmelerini, değerlendirilmeyen değerlerimizin değerlendirilmesini arzuluyoruz.

 

            “Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur” ata sözünün anlamını anlayalım. Şehir hayatında yaşamak, apartmanlarda ikamet etmek, adeta modert bir hapishane konumundadır. Karabük'ü ve Safranbolu'yu dört duvar arasına sıkışmışlıktan kurtaralım, rahat, refah ve mutluluklar şehri haline getirelim. Karabük ve Safranbolu'nun ortak Nazım İmar Plan'larını hazırlayalım. Belediye hudutlarını genişletelim. Yeni yerleşim bölgeleri meydana getirelim. Bugünün ve yarının ihtiyaçlarını göz önünde tutarak, planlamalar v e uygulamalar yapalım. Yaptıklarımızla, ismimizi ebedileştiren, unutulmayan kalıcı yapılar ve eserler bırakalım. Bölge bizim, ülke bizim, hepimizin. Bugün, bizlerin, çocuklarımızın ve gelecek nesillerin mutlu ve huzurlu ortamlarda yaşayabilecekleri mekanlar ve bölgeler yapalım.

 

            Sayın okurlarım, bölgemizin çok kıymetli, değerlendirilmeyen, heder edilen kıymetlerimizi bu satırlarla anlatmak, nasıl ve ne şekilde değerlendirilebilirizi öğretmek, Sizlerinde takdir edeceğiniz gibi çok zor. Bölgemizde kurulu bulunan birçok dernek ve sivil toplum örgütlerimiz var. Bunların e siyasi parti yöneticilerinin, bölgemizin ekonomik ve sosyal yapılanmasına kafa yormaları ve fikirler üretmeleri gerekmekteir. Bölgesel ekonomik ve sosyal kalkınma yapabilmek için, yapıcı tenkitlerde bulunmak, fikirler üretmek gerekmektedir.

 

            Yöneticilerin yaptıklarını sadece tenkit etmek yerine, yapılması gerekenlerin de söylenmesi, yol gösterilmesi gerekmektedir.

 

-        4 K (Karabük Kalkınma Koordinasyon Kurulu) 'yı kuralım.

-        Karabük ve Safranbolu'nun ortak Nazım İmar Planı'nı yapalım.

-        Bölgemizi tanıyalım ve tanıtalım. Geziler organize edelim.

-        Tarihi, turistik, doğal güzellikleri öğrenme ve öğretme, tanıtma çalışmaları yapalım.

 

            Bakalım, görelim, değerlerimizi bilelim, yapılması gerekenleri ve yapacaklarımızı planlayalım. Öncelikler sırasına koyarak uygulayalım. Saygılarımla

 

                                                                                                          Hikmet SİVRİ

                                                                                                          Makine Mühendisi


Anasayfa
 
 
hikmetsivri@hikmetsivri.com