- Beyaz Sayfa
  - Binalarda Yapılarda Tadilat
  - Bostanbükü Içmecesi
  - Ekonomik Yorum
  - Filyos Limanı
  - Hastane Mühendisliği

30 YIL ÖNCE SÖYLEDiK HALA YAPILMADI !! SEÇiM BiLDiRiMiNi GÖRMEK iÇiN TIKLAYINIZ

ORTAK PAZAR

Amacı, Avrupa Milletleri arasında gittikçe daha sıkı bir birliğin temelini kurmak, Avrupa’yı parçalayan engelleri ortadan kaldırmak suretiyle memleketlerin İktisadi gelişmelerini ortak bir çaba ile sağlamak, ulusların hayat ve istihdam şartlarını devamlı olarak ıslah etmek, mevcut dengelerin ortadan kaldırılması için iktisadi gelişmede istikrarı mübadelelerle denkliği ve rekabette dürüstlüğü sağlamak, muhtelif bölgeler arasındaki farklılığı ve bunların daha az gelişmiş,durumda olanlarının gelişmelerindeki gecikmeyi azaltmak suretiyle iktisat alanlarının vahdetini kuvvetlendirmek ve ahenkli bir gelişmeyi sağlamak gibi vs. hedef tutan bir anlaşmadır.Belçika,Almanya,İtalya,Lüksemburg,Hollanda,Fransa, arasında (bunlara altılar denir.) akdedilmiş bir anlaşmadır.

6 kısımdan meydana gelir. Birinci kısım prensipler,ikinci kısım camianın dayandığı esaslar ki bu kısım dört baptan meydana gelmiştir.

1.Bap malların hareket serbestîsi, 2.Bap,ziraat, 3.Bap, şahısların hizmetlerin ve sermayelerin hareket serbestîsi, 4-Bap, nakliyat ile ilgilidir. Üçüncü kısım, camianın politikası bu kısımda dört baptan meydana gelir. 1.Bap, müşterek kaideler. II. Bap, İktisat politikası, III. Bap, Sosyal politika, IV. Bap, Avrupa yatırım bankası, Dördüncü kısım, deniz aşırı memleketlerle terituvarların kaldırılması. Beşinci kısım, camianın teşekkülleri. Altıncı kısım, genel ve son hükümleri kapsayıp 248 maddeliktir.

25 Mart 1957 de Roma1da imzalanmış,4 Şubat 1964 de yürürlülüğe girmiştir. Türkiye’miz 12 Eylül 1963 de yapılan Ortak Pazar Ortaklık anlaşması ile camiaya katılmıştır.

AVRUPA İKTİSADİ İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI : (O.E.E.C.) (Organisation for European Economic Cooperation ) (O.E.C.E.) (Organisation Europeenna de Cooperation Economigue ) İkinci Dünya Harbinde zarar gören Avrupa Devletlerini imar ve kalkındırmak için aralarında bir iktisadi işbirliğinin vücut bulması suretiyle 16 Nisan 1948 de ulaşılan 16 memleket arasındaki bir anlaşma olup, amacı: Aza memleketlerin 1.İktisadi güçlerini birleştirmek, 2. İktisadi kapasite ve imkânlarını en iyi bir şekilde telif ve istihsallerini artırmak, 3. Sınaî ve zirai ekipmanlarını geliştirmek ve modernize etmek, 4. Karşılıklı mübadeleleri geliştirmek, 5. Müstakil ticari münasebetlerdeki engelleri ortadan kaldırmak, 6.El emeğini en geniş şekilde teşvik etmek, 7. Ekonomiyi tekâmül veya şimdiki durumda tutabilmek, 8. Milli paralarına olan itimadı muhafaza etmektir. Bu 16 memlekette Türkiye'miz de dâhildir.

AVRUPA KONSEYİ (CE) : Amacı, üyeleri arasındaki müşterek malları olan ülkü ve prensipleri korumak ve yaymak, daha sıkı bir birlik oluşturmaktır. Ülkemiz 12.12.1949 tarihinde katılmıştır.

AVRUPA KÖMÜR - ÇELİK BİRLİĞİ : (C.E.S.A.) Communaute Europenne Du Charbon et de L'Avier 1951 de Fransa, Almanya, İtalya ile Beneelux anlaşmasını meydana getiren üç memleket arasında imzalanan ve 1952 de yürürlülüğe giren anlaşma olup, birliğe dâhil ülkelerin hayat seviyelerini yükseltmek kömür ve çelik konusunda tek piyasa kurulmasına yardımcı olmak, ekonomik gelişme ve tüm istihdamı sağlama amacını taşımaktadır.

 

 

AVRUPA NÜKLEER ENERJİ AJANSI : (ENEA)

Nükleer enerjinin barışsever ülkeler tarafından üretimini ve bundan yararlanmayı ortak çaba göstererek en yüksek seviyeye çıkarmak, bu uğurda ajansa dâhil ülkeler arasında milli planlar dâhilinde ölçülü iş birliği de bulunmak amacı ile 1.2.1958 tarihinde kurulmuştur.

AVRUPA PARA ANLAŞMASI: E.M.A. 5 Ağustos 1955 de Paris'te imzalanmıştır. Avrupa Tediye Birliği1nin yerine geçmiştir. Amacı; çok taraflı ticareti geliştirmede konvertibiliteye gidişi ve Avrupa dâhilinde ticaretin serbestîsini kolaylaştırmak amacıyla alman tedbirlerin devamını sağlamak aktif tarafların bu hususta kararlaştırdıkları yönlerde güçlükleri yenmek olan anlaşma.

AVRUPA PARLEMENTERLER ASAMBLESİ: Avrupa Kömür ve Çelik Birliği, Avrupa Ekonomik Konseyi ile Avrupa Atom Enerjisi Birliği'nin işleyişini kontra amacı ile 21.3,1958 tarihinde kurulmuştur.

AVRUPA PRODÜKTİVİTE AJANSI: Avrupa İktisadi İşbirliği Teşkilatı tarafından, üye memleketlerde iktisadi faaliyetlerin çeşitli sektörlerde çalışa münferit teşebbüslerde ve üye memleket ekonomilerinin her alanında prodüktivitenin artırılması için en elverişli metotları aramak, geliştirmek ve teşvik etmek üzere 1953.yılında kurulmuş, mali bakımdan muhtar, idari bakımdan Avrupa İktisadi İşbirliği Teşkilatı'nın genel sekreterine bağlı ve genel faaliyetleri bakımından konseye karşı sorumludur. -EPA.AEP- AVRUPA SERBEST MÜBADELE BİRLİĞİ 1959 Ekiminde Stokholm’de İngiltere'nin liderliğinde,yedi memleket arasında tesis olunmuştur.Bunlara yediler de denir. (EFTA) Bu memleketler,İngiltere,Danimarka,İsviçre, Norveç, Portekiz, İsviçre ve Avusturya'dır.

Anlaşmanın amacı ise; tedrici olarak gümrük resimlerini indirmek ve sına mamulleri liberasyon şartları altında mübadele etmeği kolaylaştırmaktır Bunun içinde, üye memleketlerin gümrük resimlerini mali sistemlerini ve iktisadi siyasetlerini değiştirip mümkün olduğu kadar ortak prensipler haline getirmek, bu suretle bir ticaret ve gümrük birliği kurmak gayesindedir.

AVRUPA TEDİYELER BİRLİĞİ : —EPU- Avrupa İktisadi İşbirliği Teşkilatı'na dâhil memleketler tarafından 19 Eylül 1950 tarihinde Paris'te akdedilen anlaşma olup,amacı; çok taraflı bir tediye sistemi kurmak,akit tarafların para sahaları arasında yetkili mercilere kendi döviz nakli politikalarına uygun olarak bütün muamelelerin düzenlenmesini ödenmesini yapmak, ticaret politikası ile mübadelelerin serbestleştirilmesini,teşkilât kararlarının icrası şartlarının yerine getirilmesini sağlamak,üyeleri arasında tediye muamelelerini kolaylaştırmak,netice olarak ticari münasebetlerin artmasını ve gelişmesini sağlamaktır.

Bu anlaşmanın yerine 1955 tarihli Avrupa Para Anlaşması geçmiştir.

-EMA-

AVRUPA TİCARET FEDERASYONLARI KONSEYİ (CFCE) : Avrupa'daki özel ticari teşebbüsler arasındaki faaliyet ve araştırmalar alanında işbirliği kurma,bir plan dâhilinde çeşitli ticari iş gruplarının iktisadi sorunlarını gidermek,kolaylaştırma,mesleki dayanışma sağlamak amacı ile 1953 yılında Paris'te kurulmuştur.

AVRUPA ULAŞTIRMA BAKANLARI KONFERANSI (EMCT) (CEMT) : Uluslararası önem taşıyan Avrupa iç nakliyatının en iyi şekilde kullanılmasını ve en rasyonel geliştirilmesini sağlamak,Avrupa iç nakliyatı ile ilgili uluslar_ arası kuruluşların çalışmalarını düzenlemek amacıyla 1953 yılında kurulmuş,Ülkemiz 1954 yılında katılmıştır.

Sayın okurlarım; Sizlere bu özet bilgileri sunduktan sonra,Ülkemiz ve Bölgemiz için hayati öneme haiz konuları da özet olarak anlatmaya çalışacağım.

Ülkemizde,bilhassa da Bölgemizde,İŞSİZLİK hat safhaya ulaşmış durumdadır.

Avrupa Topluluğu'na giriş aşamasında, Avrupa Birliği, Ülkemiz e HİBE KRE_ Dİ paketleri sunmaktadır.

Hibe kredi alacak olan konuları - Projeleri ve prensipleri ayrıntılı bir şekilde sunmaktadır.

Hibe kredilerin alınabilmesi ve kullanılabilmesi için gerekli koşulları da tek tek belirtmiştir.

Bu hibe kredileri,kimlerin,nasıl ve ne şekilde alınabileceğini ve kullanılabileceğini maddeler halinde belirtmiştir.

Benim yaptığım inceleme ve araştırmalara göre, sadece bölgemizde 250 bin İŞSİZİMİZE İŞ-AŞ İMKÂNI sağlanabilecektir.

Belirttiğim bu hibe kredilerin alınması sürelidir. Zamanında alınmayan- kullanılmayan krediler geri gidecektir.

Zamanında 17 Ağustos depremi ile ilgili öngörülen ve kullanılmayan krediler geri gitmiştir.

Bu konuda,Bölgemiz insanlarının çok duyarlı olması,konu ile ilgili bilgilendirme toplantılarının yapılması, ETKİLİ ve YETKİLİLERİN, SEÇİLMİŞ ve ATANMIŞLARIN, konuya duyarlı davranmaları, aciliyetine binaen bir an önce ve ivedilikle harekete geçmeleri gerekmektedir.

Sayın Etkili ve Yetkililer,Milletimizin önünde yürüyen Sayın Seçilmişler Düğün-bayram-eğlence-şenlik-festivali bırakalım, kendimiz çalıp, kendimiz oynamayalım, göl değil, deniz bitti, dibi göründü, bu günleri Sizler ve Bizler çölde kalmış susuz insan gibi arayacağız çok yakında... Ülkemizde, en az maliyetli, en çok istihdamın sağlanabileceği bir bölgede yaşamaktayız.

Günümüzü gün etmekten,çalıp oynamaktan oyunların çalgıların gürültüsünden, Vatandaşlarımızın sesini duyamıyoruz, onları göremiyoruz.

Beyler,bu günler böyle gitmez,hayat böyle bitmez,Millet,toplum,birey birer et tırnak gibidir. Tırnağın etten ayrılması çok acı verir. Birbirimizi dövmekten, itip kakmaktan,Bana ne deyip umursamamaktan,Bana dokunmayan yılan bin yaşasın demekten,nemelazımcılıktan kurtulalım,bir an önce yapılması gerekenleri öğrenelim ve de yapalım.Ülke Bizim,Hepimizin.

Yazdıklarıma kulak verin,Bölgemizi göç veren değil,göç alan bir konuma getirelim, elimize geçen imkânları değerlendirelim, ilgililerin, etkili ve yetkililerin,Milletimizden vekâletname almış olan Vekillerimizin ilgilerine ve bilgilerine sunarım.

Saygılarımla

HİKMET SİVRİ

 


Anasayfa
 
 
hikmetsivri@hikmetsivri.com