- Beyaz Sayfa
  - Binalarda Yapılarda Tadilat
  - Bostanbükü Içmecesi
  - Ekonomik Yorum
  - Filyos Limanı
  - Hastane Mühendisliği

30 YIL ÖNCE SÖYLEDiK HALA YAPILMADI !! SEÇiM BiLDiRiMiNi GÖRMEK iÇiN TIKLAYINIZ

SİVAS’TA MOBİL TARIM UYGULAMASI

Tüm köylerin periyodik olarak Tarım II Müdürlüğü elemanları tarafından, ziyaret edileceğini söyleyen Sivas Valisi Hasan Canpolat, "Belirli günlerde köylere gidilerek, çiftçilerin ayağına hizmet götürülecek.Bu hizmetleri yaparken denetimlere de ağırlık vereceğiz" dedi.

 

Sayın okurlarım, Sizlere bu hafta çıkan bir haberin özetini sundum. Bölgemizde bulunan, tarıma elverişli-sulu tarımın da yapılabileceği çok büyük arazilerimiz var.

 

İstihdamın sağlanmasında ve üretimin çeşitlendirilmesinde, her geçen gün de değerini artıran, en azından değerini muhafaza eden konuların başında tarım sektörü gelmektedir.

 

Bölgemiz, Meyve-Sebze-Hayvan üretimi ile ilgili çok çeşitli imkanlar mevcuttur. Bölgemizde, zamanında,  Karpuz, kavun, yer fıstığı gibi tarım ürünleri ekilmekteydi. Dut bölgenin en baş ürünlerinden birisini teşkil etmekteydi, hatta ipek böcekçiliği dahi yapılıyordu. Bölgemizde çok kaliteli sofralık zeytin de yetişmektedir.

 

Karabük İl Tarım Müdürlüğü; Bölgemizde, PİLOT UYGULAMALI ÖRNEK BAHÇELER yapmalı-kurmalı, birçok ürünün yetiştiriciliğinin öncülüğünü yapmalıdır. Valilik-Belediye-Tarım İl Müdürlüğü koordinesinde, HOBİ BAHÇELERİ kurarak, Bölge halkının, stres-duygu durum bozukluğu-bedensel fizyolojik gelişme ve tedavi-hoş vakit geçirme, iş ve istihdamın öncülüğünü yapma gibi oluşumların sağlanması gerekmektedir.

Bölgemiz, Büyükbaş-küçükbaş-kanatlı hayvan türlerinin üretimi konularında da bakir bir durumdadır. Bölgemizde değerlendirilmeyi bekleyen birçok akarsularımız da mevcuttur. Hatta Eflani göletlerimiz yeterince değerlendirilememektedir. Su ürünleri çok çeşitlilik arz etmektedir. Kaz-Ördek vs.den tutunda bölgemizde eskiden çeltik tarlası olarak kullanılan arazilerin tamamı tarla balıkçılığı için çok uygun arazilerdir.

 

İş yapmak, aş temin etmek, istihdamın sağlanması için, bir bölgede örneklerin oluşturulması gerekmektedir. Her nedense Halkımız, görmediği, bilmediği konuya sıcak bakmıyor. Meşhur sözdür, "Hiçbir iş bilmez isen, komşunun yaptığını yap" derler. İşte Bizlerde, üretim konusunda örnekler oluşturacağız, göstereceğiz ve bölgesel üretimin yapılmasını temin etmiş olacağız.

Ege bölgesinde 295 Çiftçi, fidan yetiştiriciliği yapıyor ve tüm mallarını Avrupa'ya satıyor. Bölgemizde, sadece bölge halkının ihtiyaçlarına yönelik, sebze-meyve-hayvan üretimi yapılsa bile, binlerce kişinin istihdamı sağlanmış olur. Tarımda konu ve konuların çeşitliliği ve gelir durumu çok değişiklik göstermektedir.

 

Bölgenin iklim durumu ve toprak yapısına göre fizibilitenin yapılması ile çok isabetli bir üretim planlaması da yapılabilir. Bir ürün üretilirken, ikinci ürünün elde edilmesi bedavaya getirilebilir. Örnek verecek olur isek; Tarla balıkçılığında, Pekin Ördeği yetiştirilmesi ile ördeklerin gübresi en ideal olarak, sazan balıklarının gıdası olmaktadır. Yani bir besleme ile, iki hayvan yetiştirilmektedir.

 

Bilgi-ilgi-çalışmak ve de kazanmak-üretmek-istihdam oluşturmak, hepside güzel şeyler. Güzel olmayan ise tembellik ve yoksulluktur. Bakalım-görelim, değerlerimizi değerlendirelim, kazanalım-kazandıralım. Örnek olalım-sektör çeşitlendirmesini sağlayalım.

Saygılarımla

HİKMET SİVRİ

 


Anasayfa
 
 
hikmetsivri@hikmetsivri.com