- Beyaz Sayfa
  - Binalarda Yapılarda Tadilat
  - Bostanbükü Içmecesi
  - Ekonomik Yorum
  - Filyos Limanı
  - Hastane Mühendisliği

30 YIL ÖNCE SÖYLEDiK HALA YAPILMADI !! SEÇiM BiLDiRiMiNi GÖRMEK iÇiN TIKLAYINIZ

KÖY HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ KARABÜK

Eylül 2004 tarihli Karabük Postası Gazetesinde bir ihale ilanı; "Trafik işaret ve bilgi levhaları satın alınacaktır."

İlanın 7.ci maddesinde aynen şu yazmaktadır.

7- İhale dokümanı Karabük Köy Hizmetleri Müdürlüğü Yol Şb.Md.lüğü adresinde görülebilir ve 30.000.000-TL.karşılığı aynı adresten temin edilebilir.İhaleye teklif verecek olanların ihale dokümanını satın almaları zorunludur.

Şimdi buraya kadar her şey normal.

Eylül 2004- perşembe günü, Saat 09.00 da Köy Hizmetleri Müdürlüğü’ne İhale dosyasını almak için müracaat ettim. İlgili birim yetkilileri iş programları icabı Saat: 10.00 da geldiler, İhale dosyası alacağımı beyan ettiğimde, "Kastamonu Köy Hizmetleri Bölge Müdürlüğü1nün, Kastamonu Ziraat Bankası …………  numaralı hesabına 30.000.000-TL. şartname bedelini yatırıp, Makbuz ile gelin" dediler. Evet bu da doğru.

Peki bu bilgiyi gazete ilanına yazmak imkanı yok mudur.

Kamu Kurum ve Kuruluşlarının, Mal ve Hizmet Alımlarında neden pahalı alım yaptığının bir göstergesi değil midir?

İhaleye girmek için şartname alacaksın, şartname almak için Hamzalarda bulunan Köy Hizmetleri Müdürlüğü’ne gideceksin, İhale şartnamesini alacağınız ilgilinin görevli olduğu yerden dönmesini bekleyeceksiniz, geldiğinde şartname bedelinin yatırılacağı hesap numarasını alacaksınız, tekrar şehre geleceksiniz, Ziraat Bankasından 50.000.000-TL. şartname bedelini verilen Kastamonu Ziraat Şubesine havale edeceksiniz,  sonra havale makbuzu ile tekrar Hamzalarda bulunan Köy Hizmetleri Müdürlüğüne gideceksiniz ve banka dekontunu vererek İhale şartnamesini alacaksınız.

Sadece bir ihale şartnamesini alabilmek için en az bir gün harcamak gerekmektedir.

Bir de ihaleye katılabilmek için istenilen evrakı müsbiteleri bir anlatsak ve yazsak kitap olur. Harcanan zaman ve paralarda cabası... DÜNYA GİDİYOR AYA, UZAYA. BİZ GİDİYORUZ HALA YAYA.

 

23 Mayıs 2004 tarihli Dünya Gazetesinde bir haber başlığı Başbakan Erdoğan, "Halk Devlet Kuramlarından nefret eder hale gelmesin" uyarısında bulundu,  Bürokrasi kendine çeki düzen versin" diye yazıyor. Bu yara yazının sadece başlığı, tamamını yazmak isterdim amma çok uzun mesajlar içermektedir.

Çok basit ve çok küçük bir ihale için ihaleye gideceklerin önüne konulan prosedürlere bir bakalım ve de neden-niçin geri kaldığımızı görelim.

Bir mal ve hizmetin alınabilmesi için, Kamu Kurum ve Kuruluşlarının yaptıkları harcamaları ve zaman kaybına bir bakalım ve de aldığı mal ve hizmetin bedeline bir bakalım ve normal şartlarda piyasa fiyatları ile mukayese edelim.

Kanunlarımız,  Hakilerimize taktir yetkisi vermiştir. Aynı takdir yetkisini, Kamu Kurum ve Kuruluşların başında bulunanlara da vermiştir. Kamu Kurum ve Kuruşların başında olanların başarısı, başında bulunduğu Kurumun ve Yüce Milletimizin lehine doğru-pratik kararların alınması ve uygulanması ile mümkün olur.

Kanun-yönetmelik-tüzük-nizamname-genelgelerde belirtilen hükümlerin sadece ve sadece kısıtlayıcı yönlerinin okunması ve uygulanması sistemi kilitlemektedir. Bulunduğumuz makam ve mevkii de, o makam ve mevkiinin kuruluş gayesine uygun olarak, hizmetlerin zamanında, ucuz ve kaliteli olabilmesi için sistemler geliştirmek, uygulamak ve uygulatmak gerekmektedir.

Sayın Etkili ve Yetkililerimizdir hizmetin yapılmasında ve görülmesinde, Kamu Kurum ve Kuruluşlarının harcamalarım hesaplayalım, Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Mal ve Hizmet Alımındaki fiyatları, birim maliyetleri çıkaralım, aynı hizmetlerin, mal alım maliyetlerinin piyasa koşullarındaki maliyet fiyatları ile karşılaştıralım.

Milli Prodüktivite Merkezinin koymuş olduğu kurallar ile karşılaştıralım, zamanımızın ve paramızın israf mertebesindeki harcamalarımıza bir bakalım.

Sizlere devede kulak misali bir örnek vererek yapılanları özetlemeye çalıştım.

Beyler, bu işler böyle gitmez, gitmemelidir de...

Bölge -Bizim, Ülke Bizim, Hepimizin. El ele verelim, aksaklıkları görelim yanlışlıkları ve hataları düzeltelim, içinde bulunduğumuz yüzyılın gerektirdiği seviyeye çıkalım. Ülkemizde, anlatmaya çalıştıklarımı yapan ilerleyen, kalkınan Bölgelerimiz ve kurumlanınız çok var. Bu güzellikleri ve yapılma şekil ve biçimlerini görelim, Bölgemizde de uygulayalım. Doğru ve güzel olanı yapalım,  yaptıklarımız ile öğünelim.

Saygılarımla

 

Hikmet SİVRİ

 


Anasayfa
 
 
hikmetsivri@hikmetsivri.com